Palvelut

Työnohjaus tarjoaa tilaisuuden reflektoida omaa työtä, käsitellä työhön liittyviä haasteita ja kehittää ammatillisia taitoja. Työnohjausta voi toteuttaa yksilö- tai ryhmätasolla, ja se on olennainen osa monilla ammattialoilla työskentelevien ammattilaisten jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Yksilötyönohjaus

Yksilötyönohjauksentarkoituksena on yhdessä työyhteisön ulkopuolisen työnohjaajan kanssa tarkastella ja löytää ratkaisuja omaan työhön sekä vahvistaa ammatti-identiteettiä, mahdollistaa ammatillinen kasvu ja kehittyminen työssä sekä tukea työhyvinvointia. Yksilötyönohjauksessa voidaan tarkasteltavana voi olla myös esimerkiksi omat ammatilliset haasteet ja toiveet, työn rajaaminen, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja jaksaminen, oma työrooli ja sen sisäistäminen.

Ryhmätyönohjaus

Ryhmätyönohjauksessa voidaan lisätä työyhteisön sisäistä yhteistä ymmärrystä, lisätä työyhteisön jäsenten keskinäistä luottamusta ja tukea työssä jaksamista.

Ryhmätyönohjauksessa keskitytään työntekijöitä yhdistäviin ammatillisiin teemoihin kuten työyhteisön ilmapiirin parantaminen ja käytänteiden sopiminen, viestintä ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen, työelämän muutoksien sekä kriisien käsitteleminen, ryhmäytyminen ja toisilta oppiminen tai työssä kohdattavien haasteellisten ja kuormittavien case-tapausten läpikäyminen. Merkityksellistä on, että ohjauksen prosessin alussa sekä sen aikana osallistujat tunnistavat samankaltaisia työtilanteita ja työssä esiin nousevia haasteita.

Esihenkilön työnohjaus

Esihenkilön työnohjauksessa tarkastellaan johtamiseen liittyviä haasteita ja etsitään niihin ratkaisuja, tarkastellaan käytännön johtamistyötä, sen tavoitteita sekä strategioita, tarkastellaan esihenkilön omaa suhdetta organisaatioon sekä sen tavoitteisiin. Työnohjauksen kautta esihenkilöiden työhyvinvointi sekä työssä jaksaminen paranevat. Esihenkilöiden johtajuuteen saadaan varmuutta sekä rohkeutta esimiestaitojen lisääntymisen kautta.

Työyhteisövalmennus

Työyhteisövalmennus kehittää työyhteisön keskinäistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Se sopii esimerkiksi hyvin erilaisiin muutostilanteisiin, yhteistyön haasteisiin tai työyhteisön haluun kehittyä oman ammatillisuuden eri alueilla.

Työyhteisövalmennus on tarkoitettu työyhteisölle, joka haluaa edistää yhteistyön malleja ja käytänteitä, tiimiytyä ja luoda yhteisiä pelisääntöjä, kehittää työtä sekä löytää erilaisia näkökulmia työskentelyyn. Työyhteisövalmennus voidaan toteuttaa esimerkiksi johtoryhmälle, esihenkilötiimille tai työyhteisölle. Se suunnitellaan vastaamaan työyhteisön yksilöllisiä tarpeita ja voidaan integroida osaksi työyhteisön työhyvinvointipäivää tai toteuttaa omana prosessinaan.

Työyhteisösovittelu

Työyhteisösovittelussa sovittelijana toimii puolueeton, ulkopuolinen henkilö. Sovittelijan tehtävä ei ole esittää ratkaisua, vaan hän kuuntelee ja luo edellytykset osapuolille löytää ratkaisun itse. Sovittelija varmistaa, että ilmapiiri sallii erilaisten tunteiden käsittely ja pohdiskelun, avoimen keskustelun sekä kuuntelemisen. Tämän avulla sovittelussa osapuolille voi löytyä uusia näkökulmia tilanteessa ja johtaa yhteisen ymmärryksen lisääntymiseen ja ratkaisun löytymiseen. Sovittelun tarkoituksena ei ole etsitä syyllisiä, vaan siinä keskitytään ristiriitatilanteen ratkaisemiseen. Sovittelun kohteena voi olla kaksi ihmistä, tiimi tai suurempi ryhmä.